Mat

 

 

Sommartider är dans- och grilltider!

 

Här kommer några grilltips:

 

-         Ha inte för bråttom. Låt det bli ordentlig glöd och inte fortfarande eld.

-         Vänd inte köttet med gaffel. Då sticks hål på stekytan så att saften rinner ut och det blir torra köttbitar. Använd gärna någon form av grilltång istället.

-         Grilla tunna bitar ca 10 cm från glöden och tjockare bitar ca 20 cm från glöden. Risken finns annars att köttet blir bränt på utsidan och rått på insidan.

-         Köttytan skall vara torr när du grillar….torka av köttet om det legat i marinad.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Kräftor med swing!

 

Kräftpremiär…eller bara sugen?

Visst händer det att Du glömmer tina de frysta kräftorna eller att Du helt plötsligt blir riktigt sugen och bara har tillgång till frysta kräftor.

Misströsta inte…..inom en timme står kräftorna perfekt på bordet.

 

Gör bara så här för att för att fixa i ordning 2 kg kräftor:

Ta fram en stor kastrull som helt rymmer de frysta kräftorna. Normalt behövs en 10 liters kastrull. (Lägg inte i kräftorna).

Fyll kastrullen med 3 liter vatten, 2 dl grovsalt och upp till 200 g dill. Koka upp.

När det kokar…slå av värmen och ställ kastrullen åt sidan.

Lägg i de 2 kg frysta kräftorna och lägg sedan på locket igen.

Vänta en knapp timme* och kräftorna är nu tinade och i rätt temperatur.

Ta upp kräftorna, servera och njut av måltiden.

 

* Ligger kräftorna kvar för länge finns risk för att det blir för mycket saltsmak.

 

Om du har turen att ha nyfångade kräftor får Du här ett gammalt hederligt kräftkokarrecept:

 

-         20 kräftor

-         3 liter vatten

-         1 dl grovsalt utan jod

-         6 sockerbitar

-         Dill efter egen smak

 

Koka kräftorna i högst 10 minuter. Sedan kyls de snabbt ner (ställ hela grytan i kallt vatten). Låt sedan grytan få stå svalt till dagen efter.

 

 

Salladsvirvel  

Perfekt före dansen, i pausen eller efter en härlig danskväll.

Här får Du exempel på vad Du kan ha som salladsbuffé:

  Ananas, bönmix, schalottenlökar, crabfish, cornishongurka, fullkornspasta, färska champinjoner, groddar, gröna oliver, gröna ärtor, gurka, isbergssallad, kebabkött, keso, kronärtskocka, kräftstjärtar, kyckling, majs, morötter, ost, paprika, pasta, pestopasta, rostad lök, rostbiff, ruccolasallad, rädisor, räkor, selleri, skinka, soltorkade tomater, sparris, svarta oliver, tomat, tonfisk, ägg, ärtor.   

  Till detta kan Du exempelvis göra en sås enligt följande (4 personer): 3 dl gräddfil eller crème fraiche, 1 klyfta pressad vitlök, 2 msk finhackad dill, 2 msk finhackad persilja, 2 msk finhackad kryddkrasse. Blanda såsen och låt den gärna stå några timmar i kylen före användning. 

 

 

Vad skall Du ha på julbordet….eller kanske på påskbordet?

Här får Du lite tips:

 

 

DRYCK:

-         GLÖGG

-         SNAPS

-         JULÖL

-         JULMUST

-         KAFFE

KALLSKURET:

-         INLAGD SILL

-         SENAPSSILL

-         KRÄFTSILL

-         BRÄNNVINSSILL

-         TOMATSILL

-         SILLSALLAD

-         VÄSTERBOTTENOST

-         BRÄNNVINSOST

-         KRYDDOST

-         ÄGGHALVOR MED RÄKOR

-         ROM

-         RÖKT LAX

-         GRAVAD LAX

-         HOVMÄSTARSÅS

-         OMELETT MED SVAMPSTUVNING

-         RÖKT KORV

-         RÖKT KALKON

-         KALVSYLTA

-         RÖDBETOR

-         JULSKINKA

-         SKINKSPAD

-         FÅRFIOL

-         ROSTBIFF

-         MIMOSASALLAD

-         SKAGENRÖRA

-         SENAP

-         LEVERPASTEJ

-         CORNICHONG

-         VÖRTLIMPA

-         HÅRT BRÖD

-         TUNNBRÖD

-         SMÖR

-         POTATISSALLAD

-         KOKT POTATIS

-         ÄPPELMOS

-         SMÖRGÅSGURKA

-         RÄKOR (OSKALADE)

-         ISBERGSSALLAD

SMÅVARMT:

-         JANSSONS FRESTELSE

-         KÖTTBULLAR

-         REVBENSSPJÄLL

-         RÖDKÅL

-         PRINSKORV

-         KOKT JULKORV

-         SENAP

-         LUTFISK MED SÅS

-         KOKT POTATIS

-         RISGRYNSGRÖT

DESSERT:

-         RIS Á LA MALTA MED SAFTSÅS

-         FRUKTSALLAD

-         LÄTTVISPAD GRÄDDE

-         TÅRTA

-         LUSSEBULLAR

-         PEPPARKAKOR

-         VINDRUVOR

-         APELSINER

-         PLOMMON

-         OST (se under kallskuret)

-         KEX

-         KNÄCK

-         ISCHOKLAD

-         GODIS

 

 

Bröd:

Durbröd

Gott bröd att göra, gärna över öppen eld,  före dansen

 

Blanda matolja (1,5 – 2 dl) och ca 1 kg vetemjöl. Det skall knådas ihop ordentligt och det viktiga är att degen blir genomblöt. Tillsätt således mer olja om det blir för torrt.

Degen skall sedan stå cirka 30 minuter.

Blanda i vatten så att det blir en bra smet. Tillsätt även 1 tsk brödkryddor och 1½ tsk salt.

Låt degen stå 5-10 minuter.

Knåda sedan till lagom stora bitar och gör det cirka 1 cm tjockt.

Grädda, gärna på sten i elden, så att det får lite färg.

Platta till den ytterligare och grädda färdigt.

 

 

Kött:

Trios Marinados (4-6 personer)
Detta är en riklig marinad för grillningen. Detta
för att den sedan också kan användas till sås.
Varför inte denna marinad till fläskfilé!?
 

·        3 st pressade vitlöksklyftor

·        3 matskedar stark senap

·        3 matskedar matolja

·        3 matskedar soja

·        3 matskedar vinäger

·        3 teskedar salt

·        3 teskedar grovmalen svartpeppar


Blanda ovanstående och det kan läggas tillsammans
med köttet ända upp till 24 timmar före grillning.

 

 

Pukfärs (4 personer)

·  600 g köttfärs

·  1 dl chilisauce

·  3 klyftor hackad vitlök

·  1 hackat äpple

·  1 hackad röd paprika

·  svartpeppar

·  10 st potatis

·  vatten

Koka potatisen. Stek köttfärsen. Blanda i chilisaucen, vitlöken, äpplet och
paprikan och låt allt fräsa med några minuter.
Häll på lite vatten och låt det småputtra i cirka 10 minuter.
Den kokta potatisen skäres i klyftor och lägges ovanpå köttfärsblandningen
i snygg formering.

 

 

Baskotlett (4 personer)

Kotletterna skäres så att det blir tre bitar av varje kotlett.
Stek upp köttet i en gryta.
Häll i grädden i grytan.
Häll i sojan.
Strö över försiktigt med cayennepeppar.
Låt stå och småputtra i ca 5 minuter.
Hackade tomaterna läggs över kotletterna.
Låt allt småputtra ytterligare några minuter.
Servera gärna med kokta grönsaker och kokt potatis.
 
 

 

NOTBIFF a la dans (4 personer)

·         Lövbiff 600 g

·         Vispgrädde 2-4 dl

·         Vitlök 2 klyftor

·         Enbär ca 15 st

·         Tomat 2 st

·         Räkor ca 20 st

·         Salt

·         Peppar

·         Riven ost

Bryn lövbiffen i lite fett och lägg dessa i en smord ugnssäker form.
Slå i vispgrädde så det täcker biffarna.
Krydda med lite salt, peppar, pressad vitlök och enbär.
Dela varje tomat i två halvor och skär dessa så de blir solformade.
Lägg tomaten på biffarna. Strö riven ost över alltsammans.
Gratinera i ugnen på ca 225 grader i 25 minuter.
Dekorera med räkorna.
Servera gärna med bakad potatis eller Hasselbackspotatis.
 
 
 

Fisk:

 

Räksymfoni (4 personer)

Passar alldeles utmärkt före dansen - fortfarande lätt i steget.

 

Skala räkorna.
Fräs den finhackade gula löken långsamt tillsammans med vitlöken.
Tillsätt lite paprikakrydda. Häll i grädden.
Tunna skivor gurka, gul paprika och tomat läggs i såsen.
Strö på salt och cajennepeppar. Fräs räkorna hastigt i en annan kastrull.
Lägg räkorna tillsammans med det övriga och låt allt småputtra utan lock
i cirka 10 minuter.
Servera med ris.
 
 
 
 

Enkelt och lätt:

 

MIKROFONRULLE (en person)

·         Mjukt tunnbröd 1 bröd

·         Smör

·         Rostbiff 3 skivor

·         Potatissallad 1 hg

·         Grönsallad några blad

·         Tomat ½ st

·         Chilipeppar

·         Foliepapper

Ta ett tunt lager smör på ena sidan av brödet.
Lägg rostbiffen på brödet.
Lägg på och fördela potatissalladen.
Hacka grönsalladen och fördela detta.
Hacka tomaten och fördela även denna över brödet.
Krydda med lite chilipeppar.
Rulla ihop brödet och lägg foliepapperet runt ena änden av brödet.
Ät genom att hålla brödet i folien och du får en fantastisk smakupplevelse.

 
 
 

Soppa:

Dansbandssoppa
(8-10 tallrikar)

 

 

 

·         1 kg Potatis

·         200 g Morötter

·         1 st Purjolökar

·         4 st Köttbuljongtärningar

·         420 g Bacon

·         2 l Vatten

·         1 tesked vitpeppar

 

Skala och skär potatisen i bitar. Moroten skivas. Ansa och skiva purjolöken. Skär baconet i små bitar och knaperstek det. Blanda allt detta med buljongtärningarna och vitpeppar i vattnet. Låt småputtra cirka en timme.